Poruchy manžety Rotátora

Pôvodný obsah: patient.info
Poruchy manžety rotátora sú jednou z najčastejších príčin bolesti ramien. Existujú tri spoločné stavy, ktoré môžu ovplyvniť rotátorovú manžetu: roztrhnutie manžety, subakromiálne náraz a kalcifická tendonitída. Väčšina ľudí s problémami s rotátorovou manžetou môže byť úspešne liečená kombináciou cvičení (vyhýbanie sa režijným aktivitám), liekom proti bolestiam, fyzioterapii a príležitostne steroidným injekciám. Chirurgia je niekedy možnosťou.

Čo je rotačná manžeta?

Rotátorová manžeta je skupina štyroch svalov, ktoré sú umiestnené okolo ramenného kĺbu. Svaly sú pomenované:

  • supraspinátu
  • infraspinatus
  • subscapularis
  • Teres minor
  • Ramenný kĺb

    V oblasti ramien sú tri kosti: kľúčná kosť (klavikulácia), lopatka lopatky (lopatka) a kostra (ramenná kosť). Lopatka je trojuholníková kosť, ktorá má dve dôležité časti: akromión a glenoid. Tri kosti v ramennej oblasti sú súčasťou dvoch hlavných kĺbov:

  • Akromioklavikulárny spoj medzi akromiou lopatky a klavikuly.
  • Glenohumerálny spoj medzi glenoidom lopatky a humerusom.
  • Existuje tiež množstvo svalov, väzy a šliach okolo ramena. Ligamenty sú vlákna, ktoré spájajú kosti na kĺbe. Šľudu sú vlákna, ktoré pripevňujú svaly kosti.

    Čo robí rotátorová manžeta?

    Rotačné manžety svalov zablokujú funkciu jednotky. Pomáhajú stabilizovať ramenný kĺb a tiež pomáhajú pri pohybe ramien. Štyri šľachy svalov rotátorovej manžety sa spoja a vytvoria jednu väčšiu šľachu nazývanú šľachovitú šnúru rotátora. Táto šľachačka sa pripevňuje k povrchu kostí na vrchu kosti hornej paže (hlava humeru). Tam je priestor pod akromiou lopatky, nazývanej subakromiálny priestor. Rotátorová manžeta prechádza sem. Subakromiálny priestor je vyplnený subakromiálnou burzou. Jedná sa o vrecko naplnené kvapalinou, ktoré pomáha rotujúcemu manžetu hladko pohybovať. Má veľké množstvo snímačov bolesti.

    Čo sú poruchy manžety rotátora?

    Poruchy manžety rotátora zvyčajne spôsobujú subakromiálnu bolesť a termín subakromiálna bolesť sa teraz často používa na pokrytie všetkých príčin porúch manžety rotátora. Je to najčastejšia príčina problémov s ramenami.

    Kto má problémy s manžetou rotátora?

    Poruchy manžety rotátora sú veľmi časté a môžu sa vyskytnúť každému. Niekedy sú spôsobené zranením, akým je dopad na postihnuté rameno; pravdepodobne to bude pravdepodobne príčinou, ak ste vo veku menej ako 40 rokov. Nadmerné používanie, a to buď športom alebo povolaním, môže byť príčinou, ale môžu sa vyskytnúť bez zjavnej príčiny.

    Aké sú príznaky porúch manžety rotátora?

    Hlavnými príznakmi sú bolesť v ramennom kĺbe a okolo neho a bolestivý pohyb ramena. Ak došlo k poraneniu, bolesť sa môže náhle objaviť. Bolesť je najhoršia, keď používate svoju ruku na činnosti nad úrovňou ramien. To znamená, že bolesť môže ovplyvniť vašu schopnosť zdvihnúť ruku – napríklad, aby ste si prečesali vlasy alebo sa obliekli. Plávanie, basketbal a maľba môžu byť bolestivé, ale písanie a písanie môže spôsobiť malú bolesť. Bolesť môže byť tiež horšia v noci a ovplyvňuje spánok.
    Občas sa vaše rameno alebo rameno môže tiež cítiť slabé a môžete mať znížený pohyb v ramene. Niektorí ľudia sa cítia kliknutí alebo chytať, keď sa pohybujú po ramenách.

    Ako sú diagnostikované poruchy manžety rotátora?

    Váš lekár môže byť schopný zistiť, čo spôsobuje poruchu manžety rotátora len tým, že sa s vami rozprávajú a skúmajú vaše rameno. Zvyčajne začínajú tým, že kladú otázky o vašom ramene. Tieto otázky môžu zahŕňať problémy s ramenami, bez ohľadu na to, či ste mali nejaké konkrétne zranenia a čo zhoršuje váš problém s ramenami. Potom vykonajú vyšetrenie ramien. To zvyčajne zahŕňa presun ramena do rôznych pozícií a porovnanie s neovplyvnenou stranou. Budú tiež skúmať krk, pretože bolesť v krku môže niekedy spôsobiť bolesť v ramene. Príležitostne vám lekár môže navrhnúť röntgenové rameno, aby vylúčili iné príčiny bolesti v ramenách. Môžu vás odkázať na podrobnejšie vyšetrenia, ako je napríklad ultrazvuk alebo magnetické rezonančné zobrazenie (MRI).
    Zmrazené rameno je ďalšou relatívne častou príčinou bolesti ramien.

    Čo spôsobuje poruchy manžety rotátora?

    Existuje niekoľko rôznych príčin porúch manžety rotátora. Medzi najčastejšie problémy patria:

  • Roztrhnutie ručnej manžety
  • Subakromický náraz
  • Kalcifická tendonitída
  • Rotačná manžeta trhal

    Rotátorová manžeta je veľmi náchylná na poškodenie v subakromiálnom priestore. To môže viesť k slzám, ktoré sú nielen bolestivé, ale aj slabé. Stane sa to náhle po jedinom zranení alebo sa môže postupne rozvíjať. Rotačné manžety môžu byť menšie / čiastočné alebo úplné / úplné v závislosti od stupňa poškodenia šľachy. Drobné slzy na manžetu rotátora sú veľmi časté a nemusia spôsobovať žiadne príznaky, ale malé slzy môžu byť veľmi bolestivé a väčšie menej. Roztrhnutie môže byť videné na ultrazvukovom alebo MRI vyšetrení, ale nie na röntgen.

    Subakromiálny náraz

    Tiež známy ako syndróm subakromiálnej bolesti, tendinitída, tendonitída, burzitída, zachytená šľacha.
    Keď zdvihnete ruku nahor, rotujúca manžeta posunie hornú časť ramennej kosti (humerálnu hlavu) pod akromión. Všetko, čo ovplyvňuje manžetu, ako sú malé slzy alebo nadmerné používanie po období nečinnosti, môže viesť k tomu, že hlavu z humerálu nie je správne zatlačená. Preto sa pohybuje príliš blízko k akromiónu. To spôsobuje bolesť. To sa môže stať aj kvôli problémom s kosťami akromiónu. Môžu zahŕňať artritídu a kostné ostrohy (výčnelky).

    Kalcifická tendonitída

    Kalcifická tendonitída je názov, ktorý sa udáva vtedy, keď sa vápnik v rotačnej šľachovej šľachy nahromadí. Môže spôsobiť zvýšenie tlaku v šľachy a chemické podráždenie. Môže to byť veľmi bolestivé. Príčina nie je známa, ale môže nakoniec vymiznúť bez akejkoľvek liečby. Má tendenciu byť bežnejší u ľudí vo veku od 30 do 60 rokov.
    Ukladanie vápnika môže ovplyvniť spôsob, akým rotátorová manžeta funguje, čo spôsobuje subakromiálne náraz, ale vápnikové usadeniny sú pozorované aj u ľudí bez príznakov.

    Aké sú možnosti liečby porúch manžety rotátora?

    Mali by ste sa vyhýbať všetkým, čo zhoršuje bolesť. Napríklad činnosti spojené so záťažami, ako sú činnosti vykonávané umelcami alebo maliarmi a dekorátormi. To môže znamenať, že musíte upraviť alebo zmeniť svoje pracovné činnosti. Avšak úplne neopierajte rameno. Posilnite svoje rameno, ale nesnažte sa pracovať ani hrať cez bolesť.

  • Úľava od bolesti:
  • Zvyčajne sú užitočné lieky proti bolesti, ako je paracetamol.
  • Protizápalové lieky sú tiež lieky proti bolesti, ale tiež znižujú zápaly a sú bežne predpísané. Zahŕňajú ibuprofen, diklofenak a naproxen. Vedľajšie účinky sa niekedy vyskytujú pri protizápalových liekoch. Vždy si prečítajte leták, ktorý je súčasťou balenia lieku, pre úplný zoznam upozornení a možných vedľajších účinkov. Ak nepomáhajú pomerne rýchlo prestať užívať.
  • Silnejšie lieky proti bolesti: tieto môžu byť príležitostne potrebné.
  • Balíky ľadu: môžu tiež pomôcť znížiť bolesť, najmä ak došlo k náhlemu zraneniu. Vrecko s mrazeným hráškom je jednoduchý ľadový balík na použitie v domácnosti.

  • Fyzioterapia: je skutočne dôležité udržať vaše rameno silné a mobilné. Je veľmi užitočné pozrieť si fyzioterapeuta na poradenstvo a predpísať cvičebný program, ktorý si môžete urobiť doma, ak sa príznaky nedajú rýchlo uspokojiť.
  • Injekcia steroidov: môže pomôcť znížiť bolesť, čo vám umožní vykonať váš cvičebný program. Môže znížiť zápal v subakromiálnom priestore. Druhá injekcia steroidov sa môže podať po šiestich týždňoch, ak bola odpoveď na prvú správnu. Viac ako dve steroidné injekcie sa neodporúčajú.

  • Chirurgia:
  • Srdce rotátorovej manžety – chirurgia môže byť potrebná vtedy, ak trhlina následovala náhle zranenie a bolesť a slabosť sa nezlepšili steroidnými injekciami a fyzioterapiou.
  • Subakromický náraz – chirurgia je zriedka potrebná. V prípade potreby môže byť predformovaná artroskopická subakromiálna dekompresia (ASD). Toto sa vykonáva na zvýšenie veľkosti priestoru medzi akromiou a rotátorovou manžetou chirurgickým odstránením kosti a iného tkaniva z časti lopatky. Nedávny výskum však naznačuje, že táto operácia nie je taká efektívna ako predtým:
  • V štúdii s viac ako 300 ľuďmi s subakromiálnou bolesťou v ramenách jedna tretia nemala žiadnu liečbu, tretia mala operáciu “falošne” (to znamená, že mali operáciu, ale nemali odstránené tkanivo) a tretia mala ASD .
  • Dve chirurgické skupiny, či už boli tkanivá odstránené, alebo nie, urobili o niečo lepšie ako žiadna liečba, ale nestačili na to, aby sa operácia považovala za účinnejšiu.
  • Predpokladá sa, že mierny prínos ASD aj operácie “falošného” môže byť spôsobený fyzioterapiou po operácii alebo placebom.
  • Kalcifická tendonitída – “ultrazvukom riadená barbotáž” môže byť vykonaná. To zahŕňa vstrekovanie vápnika so slanou vodou a odsávanie cez injekčnú striekačku. Depozícia vápnika sa tiež môže odstrániť operáciou, ak je bolesť extrémne závažná. ASD sa bude vykonávať súčasne.

  • Ako dlho trvá, kým sa zotaví z poruchy manžety rotátora?

    Ak sú poruchy manžety rotátora primerane ošetrené, môže dôjsť k úplnému zotaveniu. To bude zahŕňať každodenné cvičenia na posilnenie ramena a udrží ju silné. Obnova môže trvať najmenej šesť mesiacov a je často dlhšia.