Epidermoidné a Pilarové cysty mastné cysty

Pôvodný obsah: patient.info
Epidermoidné a pilarové cysty sa bežne označujú ako “mazové cysty” (vyslovované “seb-ay-shuss”). Sú to prehĺtky kožných buniek (nazývané keratín), ktoré sa držia spolu v malej kapsule alebo vaku.

Sú to neškodné hladké hrudky tesne pod povrchom pokožky. Nie sú rakovinové a nevyžadujú odstránenie, pokiaľ vás neobťažujú vzhľadom alebo pocit z nich.
Môžu sa vyskytovať takmer kdekoľvek v tele, ale bežne sa nachádzajú na chrbte alebo na pokožke hlavy.

Čo sú epidermoidné a pilarové cysty?

Cysta je vak, ktorý je naplnený tekutým alebo polokvapalným materiálom. Cysty sa vyvíjajú na rôznych miestach v tele a vychádzajú z rôznych tkanív v tele. Dva z najbežnejších typov cysty, ktoré sa vyskytujú pod povrchom kože, sú epidermoidné a pilarové cysty. Tieto cysty sa nazývali mazové cysty, ale tento termín už nie je správny, pretože pôvod týchto cystov nie je z mazových žliaz v koži, ako sa kedysi myslelo.
Avšak mnohí lekári ich stále nazývajú mastnými cystami a pravdepodobne ich budete počuť s použitím tohto výrazu.

  • Epidermoidná cysta je cysta, kde cysty tvoria bunky, ktoré sa normálne vyskytujú na hornej vrstve kože (epidermis).
  • Cievna cysta je cysta, kde sa cysty tvoria z buniek podobných bunkám, ktoré sú na dne vlasových folikulov (kde rastú chĺpky).
  • V obidvoch prípadoch čiastočne tekutý obsah cysty vyzerá trochu ako tvaroh. Táto látka je mokrý keratín. Keratín je vyrobený z kožných buniek a je to látka, ktorú tvoria chĺpky a látka, ktorá pokrýva hornú vrstvu pokožky.

    Ako vyzerajú tieto cysty a aké sú ich príznaky?

    Epidermoidné a pilarové cysty sú hladké okrúhle hrudky, ktoré môžete vidieť a cítiť tesne pod povrchom pokožky. Sú veľmi bežné.
    Často sú malé ako hrach, ale niekedy sa pomaly zvyšujú počas niekoľkých mesiacov, aby sa zmenili na niekoľko centimetrov. Vyzerajú navzájom veľmi podobne, ale môžu sa od seba odlíšiť, ak sa pod mikroskopom pozerajú bunky tvoriace cysty.

  • Epidermoidné cysty môžu postihnúť niekoho, ale sú najčastejšie u dospelých mladých a stredných vekových skupín. Môžu sa objaviť kdekoľvek na koži, ale najčastejšie sa objavujú na tvári, krku, hrudníku, hornej časti chrbta a niekedy na miešku.
  • Pilar cysty môžu postihnúť niekoho, ale sú najčastejšie u žien stredného veku. Môžu sa objaviť kdekoľvek na koži, ale vyvíjajú sa najčastejšie na pokožke hlavy. Je bežné, že sa niekoľko vyvinie súčasne na pokožke hlavy.

  • Epidermoidné a pilarové cysty zvyčajne nespôsobujú žiadne príznaky. Príležitostne:

  • Infikujú sa, keď sa môžu stať červenými, zapálenými a bolestivými. Kurz antibiotík zvyčajne vyčistí infekciu, ak sa vyskytne. Niekedy sa usadia aj bez antibiotík.
  • Ak cysta bude prepichnutá alebo poškodená, cysty môžu vyliečiť syrovitý materiál na kožu.
  • Malý roh môže vyrastať na koži nad cystom.
  • Cysty sa môžu vytvoriť na nepríjemnom mieste, ako je pohlavná koža alebo nechty.
  • Táto fotka zobrazuje typický vzhľad epidermoidnej cysty na chrbte niekoho. Tieto sú dosť bežné a mnoho ľudí má jeden zo svojich chrbtov, bez toho, aby o tom vedel:

    Táto fotka zobrazuje typickú epidermoidnú cysty na pokožke hlavy niekoho (aj keď je to veľký – väčšina epidermoidných cystí nie je taká veľká):

    Čo spôsobuje epidermoidné a pilarové cysty?

    Zdá sa, že niektoré bunky, ktoré sú zvyčajne blízko povrchu kože (bunky epidermy alebo bunky vo vlasových folikuloch), sa dostávajú do hlbších častí kože a ďalej sa množia. Bunky, ktoré sa násobia, sa vytvárajú v vrecku a vytvárajú keratín, ktorý by normálne vytvárali na hornej vrstve kože. Keratín sa stáva mokrým a vytvára si podobnú látku.
    Obvykle epidermoidné cysty vystupujú z žiadneho konkrétneho dôvodu: nie je nič, čo môžete urobiť, aby ste im zabránili. Nie sú spojené s čistotou, ani ich exfoliáciou nezastavia.
    Pilarové cysty na pokožke hlavy môžu byť dedičné a bežiace v rodinách, aj keď je to zriedkavé.
    Táto fotka ukazuje, ako vyzerá epidermoidná cysta po jej vystrihnutí. Ak by ste to znížili na polovicu, vyzeralo by to ako tvarohový tvar vnútri:

    Sú epidermoidné a pilarové cysty škodlivé?

    Zvyčajne nie. Ak vás neobťažujú, potom je najlepšie len nechať ich na pokoji. Ak človek nedávno dospelý, stojí za to požiadať svojho lekára, aby skontroloval, či ide o neškodnú cysty. Niekedy osoba s epidermoidnou alebo pilarovou cystou žiada, aby bola odstránená. Zvyčajne ide o jeden z troch dôvodov:

  • Kozmetické dôvody. Napríklad cysta sa nachádza na viditeľnom mieste na koži a vyzerá nevzrušene.
  • Niekedy sú ľahko chytiť a traumatizovať. To sa zvyčajne vyskytuje na pokožke hlavy, keď sa vlasy chĺpky.
  • Ak sa cysta stane infikovanou alebo dráždivou.
  • Epidermoidné a pilarové cysty sú nerakovinové (benígne). Nespôsobia na iné časti tela ani nespôsobia vážne problémy.

    Odstránenie epidermoidných a pilarových cyst

    Ak je to potrebné, cysta sa zvyčajne ľahko odstráni jednoduchou operáciou v miestnom anestézii. Okolitá koža je vyčerpaná injekciou niektorých lokálnych anestetík. Malý rez je vykonaný cez cysty. Následne môže lekár postupne odhodiť. Raná je potom zviazaná. Výsledná malá jazva. Niekedy po odstránení cysty sa postupne vracia na rovnakom mieste pod jazvu.
    Majte na pamäti, že potom vymeníte malú cysty za jazvu: niektorí ľudia by radšej nechali cysty, akonáhle uvidia výsledky operácie.