Kŕčový ekzém Gravitačný ekzém

Pôvodný obsah: patient.info
Kŕčový ekzém je stav kože, ktorý sa vyskytuje hlavne u starších ľudí. Spočiatku spôsobuje, že vaša pokožka na dolných nohách sa stáva bledomodrá a potom tmavočervenejšia, často sa stáva zafarbená hnedá. Pri kŕčových ekzémoch sa koža na dolných nohách tiež trochu silnejšie a hrboľatá. Nie je to bolestivé, ale môže to byť trochu svrbivé. Pretože vaša koža je červená s kŕčovým ekzémom, často sa omylom za infekciu. Liečba je udržať nohy hore, keď sedíte, zostať aktívny a používať hydratačné látky. Občas sa používajú steroidné masti, ktoré predpisuje lekár.

Čo je kŕčový ekzém?

Toto je termín používaný pri kožných zmenách, ku ktorým dochádza vtedy, keď sa tlak v žilách nohy zvyšuje. Môžete tiež počuť, že sa nazýva gravitačný ekzém, ekzém stázy alebo žilový ekzém.
Jedná sa o fotografiu varikózneho ekzému u staršieho muža. Je to príklad dlhotrvajúceho kŕčového ekzému, ako je vidieť v zahalenej, tmavom zafarbenom pokožke:

Obrázok sa tu zobrazuje s plným súhlasom pacienta na použitie v službe Patient.info

Symptómy kŕčových ekzémov

  • Koža vyzerá červenú a môže byť mierne lesklá (a preto niektorí ľudia mylne napadnú kiahne kvôli infekcii).
  • Koža by mala byť na dotyk cool, nie je teplá.
  • Koža je šupinatá a šupinatá.
  • Koža môže tiež vyzerať ako “hrdzavá” alebo hnedá.
  • Koža, najmä pokožka okolo členku, sa môže cítiť ťažko alebo pevne.
  • V koži môžete dostať malé zvýšené hrboľaté blistre. Niekedy sú to ťažké; inak by mohli vytiecť kvapku čistej tekutiny, ak ich stlačíte.
  • Koža môže byť trochu svrbivá (ale nie veľmi svrbivá).
  • Môže sa cítiť ako teplé nohy, aj keď nie sú na dotyk teplé.
  • Vo všeobecnosti to všetko začína v koži okolo vnútra tela, nad členkom.
  • Niektoré pokožky sa môžu “rozpadnúť” na vredy. Viac informácií o tejto chorobe nájdete v samostatnej príbalovej informácii nazvanej Vredové vredy na nohách. Ak je vred malý a vylieči, môže zanechať hviezdicovitú bielu značku.

  • Kto má kŕčový ekzém?

    Kŕčový ekzém postihuje hlavne starších ľudí. Toľko ako jeden z piatich ľudí starších ako 70 rokov sa vyvinie kŕčový ekzém. Ľudia najviac ohrození sú tí, ktorí majú kŕčové žily, ktorí mali operáciu s kŕčovými žilkami alebo ktorí mali trombózu v hlbokej žilovej žľaze (hlboká žilová trombóza – DVT).

    Čo spôsobuje kŕčový ekzém?

    Kŕčový ekzém je spôsobený, keď tlak stúpa v žilách pod kožou a v hlbokých svaloch nohy. Tento zvýšený tlak je spôsobený netesnými ventilmi v žilách. Keď ventily nefungujú dobre, je ťažké, aby krv spätne vykĺzla nohy proti gravitácii. Takže sú viac plné krvi, než by mali byť, čo znamená, že tlak v nich je vyšší. Zvýšený tlak v žilách spôsobuje ich únik. Z žíl a pod kožou uniká tekutina a krvné bunky. To spôsobuje reakciu pod kožou. Výsledkom je zápal kože a potom ekzém. V priebehu času sa postihnutá koža stáva ťažším a odfarbením. Pretože pokožka s ekzémom je šupinatá a môže sa rozpadnúť, je náchylnejšie k vzniku vredov.
    Kŕčový ekzém sa môže vyskytnúť aj po vzniku krvnej zrazeniny (trombózy) v hlbokých žilách.

    Liečba varixového ekzému

    Všeobecné rady

  • Najdôležitejšia vec je položiť nohy čo najvyššie, keď sedíte. Väčšina vrecúšok alebo podnožiek jednoducho nie je dostatočne vysoká: je lepšie mať nohy tak vysoké ako boky alebo dokonca o niečo vyššie! (Keď sú vaše nohy hore, gravitácia pomáha prietoku krvi späť na nohy.)
  • Pokúste sa vyhnúť sa poškodeniu pokožky (napríklad proti nábytku).
  • Zostaňte aktívni a choďte na pravidelné prechádzky. (Keď sú svaly v nohách aktívne, pomáhajú tlačiť krv do žíl späť do nohy.)
  • Vyhýbajte sa dlhodobému stojaniu. (V tejto polohe je väčší tlak na žily v nohách, svaly nie sú stlačené žily, ako to robia pri chôdzi.)
  • Uistite sa, že pokožka nie je príliš suchá, používajte pravidelné zvlhčujúce krémy (zmäkčovadlá). Viac podrobností nájdete v samostatnej letáku s názvom Zvlhčovače (Emolienty) pre ekzém.

  • Steroid aplikovaný na kožu

    Ak sa koža veľmi zapáli, môže Vám lekár predpísať lokálny steroid (steroidné krémy alebo masti aplikované na pokožku). Topické steroidy pôsobia znížením zápalu v pokožke. Steroid je aplikovaný ako masť skôr ako krém, ak je pokožka veľmi suchá. Steroid s miernou silou sa zvyčajne predpisuje, iba ak je koža veľmi zapálená, v takom prípade môže byť potrebná veľmi silná masť.
    Topické steroidy sa zvyčajne používajú raz denne (niekedy dvakrát denne – Váš lekár vám poradí). Vytiahnite malé množstvo riedky a rovnomerne len na oblasti pokožky, ktoré sú zapálené. (To je v rozpore s už opísanými zmäkčovačmi, ktoré sa používajú veľkoryso.)
    Ak chcete zistiť, koľko by ste mali použiť pre každú dávku, stlačte nejakú masť z tuby na koniec dospelého prsta – od špičky prsta až po prvý záhyb. Toto sa nazýva jednotka prstov. Jedna jednotka prstov stačí na to, aby sa oblasť pokožky zdvojnásobila veľkosťou bytu dospelého ruky spolu s prstami. Jemne potriasť krém alebo masť do pokožky, kým nezmizne. Potom si umyte ruky.

    Kompresné pančuchy

    Kompresné pančuchy sú tiež známe ako kompresné pančuchy. Pančuchy pôsobia pôsobením tlaku mimo žily. To pomáha stláčať krv v žilách späť nohy. To znižuje tlak v žilách. Zasa to zabraňuje úniku krvi do okolitých tkanív.
    Predtým, ako sa odporúčajú kompresné pančuchy, budete musieť vykonať test na kontrolu, či je cirkulácia tepien nohy normálna. Toto sa zvyčajne vykonáva praktickou zdravotnou sestrou s ručným prístrojom nazývaným Doppler. Tým sa meria tlak v tepnách.
    Kompresné pančuchy sú vyrobené z ľahkého, stredného alebo silného materiálu (trieda 1, 2 alebo 3) a sú nosené pod kolenom. Väčšina ľudí môže tolerovať triedu 2. Ak je trieda 2 príliš nepríjemná alebo ťažká, je predpísaná trieda 1. Ak pančuchy triedy 2 nefungujú, môže byť potrebné vyskúšať triedu 3, hoci mnohí ľudia zistia, že je to ťažké nosiť po dlhšiu dobu. Tieto môžu byť predpísané vaším lekárom a získané u lekára. Ľudia sa často nemajú radi nosiť tieto pančuchy, pretože sú nepríjemné, alebo ťažko sa obliekajú, alebo nevyzerajú veľmi pekne. Ale naozaj pomáhajú vášmu obehu a môžu zabrániť vážnym problémom, ako sú vredy.

    Ďalšie tipy na podporné pančuchy

  • Sú k dispozícii v rôznych farbách, preto požiadajte o ten, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Týmto spôsobom ich budete pravdepodobne používať.
  • Mali by sa odstrániť pred spaním a dať si prvú vec ráno. Je dôležité, aby ste ich vložili skôr, ako sa vaše nohy začnú ráno napučiavať.
  • Existujú otvorené alebo uzavreté možnosti prstov. Otvorené pančuchy môžu byť užitočné, ak:
  • máte bolestivé prsty v dôsledku artritídy alebo infekcie.
  • Máte veľké nohy.
  • Chcete nosiť ponožky nad podpätky.
  • Uprednostňujete ich.
  • Pančuchy by sa mali vymeniť každé 3-6 mesiace. Pokaždé, keď by ste mali byť znova meraní, len v prípade, že je potrebná zmena veľkosti.
  • Mali by ste vždy mať aspoň dva páry predpísané tak, aby jeden pár mohol byť umývaný a vysušený, zatiaľ čo druhý je opotrebovaný.
  • Nepoužívajte sušiace podprsenky, pretože by to mohlo poškodiť pružinu.
  • Môžu byť vytvorené na meranie, ak štandardné veľkosti nezodpovedajú. To sa môže stať aj na predpis.
  • Podporné pomôcky aplikátora na skladovanie sú k dispozícii, ak ich nemôžete dostať. Môžete o tom diskutovať so svojím lekárnikom alebo zdravotnou sestrou.

  • Čo ak liečba nefunguje?

    Ak sa zdá, že Váš stav nezareagoval na liečbu, Váš lekár môže zvážiť testovanie náplasti, aby zistil, či sa u Vás objavila kontaktná dermatitída. Je to citlivosť na ktorúkoľvek z krémov, masti alebo obväzov, ktoré ste použili na pokožku. Patch testovanie zahŕňa uvedenie rôznych chemikálií do náplastí na kožu, aby zistili, či sa reakcia vyvíja. Obvykle to robí odborník na kožu (dermatológ).
    Môžete sa tiež obrátiť na dermatológa o špecializovanejšiu radu o vašom kožnom probléme.
    Nedostatok pokroku niekedy znamená, že infekcia nastala. V takomto prípade môžu byť potrebné antibiotické tablety, ako flukloxacilín.
    Možno budete musieť byť odkázaný na chirurga, ktorý sa špecializuje na artérie a žily (vaskulárny chirurg). Môžete si vyžadovať operáciu, ak:

  • Váš kŕčový ekzém sa zlepší iba vtedy, ak sa liečia kŕčové žily.
  • máte vred na nohách, ktorý neodpovedá na lekárske ošetrenie.
  • Máte blokáciu tepien nohy.
  • Alternatívne ošetrenie

    Je známe, že rastlinné prípravky nanesené na pokožku spôsobujú alergické reakcie a je najlepšie sa im vyhnúť. Možno, že pomôcť by mohla byť bylinná liečba z výťažku zo semien konského gaštanu a užívaná ústami. Je však potrebné urobiť viac testov, aby ste rozhodli o najlepšej dávke. Nemôže to byť predpísané vaším lekárom, ale môže byť k dispozícii v obchodoch s potravinami, atď.