Trochanterická bolestivá syndróm Trochanterická burzitída

Pôvodný obsah: patient.info
Väčší syndróm bolesti trochantera je stav, ktorý spôsobuje bolesť na vonkajšej strane stehna (alebo oboch stehien). Príčinou je zvyčajne zápal alebo poranenie niektorých tkanív, ktoré ležia nad kostnatou vyvýšenosťou (väčším trochanterom) v hornej časti stehennej kosti (femur).

Väčší syndróm trochanterickej bolesti môže niekedy spôsobiť veľa bolesti a tiež ťažkosti s chôdzou. Bolesť je zvyčajne spôsobená poranením, dlhotrvajúcim tlakom alebo opakovanými pohybmi. Bežci môžu mať tento problém. Ľudia, ktorí majú operáciu na bedra, môžu taktiež mať tento typ bolesti.

Ako je to bežné?

Väčší syndróm trochanterickej bolesti postihuje každý rok približne 1 zo 300 ľudí. Najčastejšie sa vyskytuje u žien vo veku 40-60 rokov. Môže sa to vyskytnúť u mladších ľudí, najmä bežcov, futbalistov a tanečníkov.

Aké sú príznaky?

Najčastejším príznakom je bolesť vo vonkajšom stehne a bedrovej oblasti. Mnoho ľudí považuje túto bolesť za hlbokú bolesť, ktorá môže byť bolesť alebo pálenie. Bolesť sa môže časom zhoršiť.
Bolesť môže byť horšia, keď ležíte na svojej strane, najmä v noci. Bolesť sa môže tiež zhoršiť vykonaním akéhokoľvek cvičenia. Možno zistíte, že chodíte s chrbtom.
Väčší syndróm trochanterickej bolesti často prechádza (rozrieši) sám o sebe v priebehu času.

Ako vyzerá bedrový kĺb?

Váš kyčelný kĺb je známy ako guľový a hrdlový kĺb. Ples (hlava) stehennej kosti (femur) zapadá do hrdla vašej panvovej kosti, aby sa váš bedrový kĺb. Táto zásuvka sa nazýva acetabulum. Existuje silná, ale flexibilná kĺbová kapsula, ktorá obklopuje kyčelný kĺb. Pomáha zabezpečiť stabilitu kĺbu a tiež vytvára tekutinu nazývanú synoviálna tekutina, ktorá umožňuje mazanie a pomáha pohybom kĺbov.

Aké sú príčiny väčšieho syndrómu bolesti trochanteru?

Väčšina prípadov je spôsobená menším zranením alebo zápalom tkanív v hornej a vonkajšej stehennej oblasti. Príčiny väčšieho syndrómu bolesti trochantera zahŕňajú:

  • Zranenie, ako napríklad pád na bok oblasti bedra.
  • Opakujúce sa pohyby zahŕňajúce oblasť bedra, ako napríklad nadmerný beh alebo chôdza.
  • Dlhší alebo nadmerný tlak na oblasť bokov (napríklad sedenie v sedadlách na sedenie môže spôsobiť zhoršenie problému).
  • Niektoré infekcie (napríklad tuberkulóza) a niektoré ochorenia (napríklad dna a artritída) môžu byť spojené s inflamovaným vreckom naplneným kvapalinou (burza).
  • Prítomnosť chirurgického drôtu, implantátov alebo tkaniva v oblasti bedrového kĺbu (napríklad po operácii bedrového kĺbu).
  • Má rozdiel v dĺžke nohy.
  • Je to rovnaké ako trochanterická burzitída?

    Väčší syndróm trochanterickej bolesti sa nazýval trochanterická burzitída. Dôvodom bolo, že bolesť bola spôsobená zápalom bursy, ktorá leží nad väčším trochanterom. Bursa je malý vak naplnený kvapalinou, ktorý pomáha umožniť plynulý pohyb medzi dvoma nerovnými povrchmi. Existujú rôzne burzy v tele a môžu sa zapáliť z rôznych dôvodov.
    Výskum však naznačuje, že väčšina prípadov syndrómu trochanterickej bolesti je spôsobená malými slzami alebo poškodením blízkych svalov, šliach alebo fascie, takže zanedbávaná burza je nezvyčajná príčina. Takže skôr ako pojem trochanterická burzitída je teraz výhodnejší všeobecný pojem, väčší syndróm bolesti trochanteru.

    Ako sa diagnostikuje?

    Diagnóza sa zvyčajne vykonáva na základe vašich príznakov a vyšetrenia lekárom. Váš lekár zvyčajne preskúma vaše bedra a nohy. Môže to byť veľmi citlivé, keď váš lekár stláča oblasť väčšieho trochanteru.
    Testy (vyšetrovanie) nie sú zvyčajne potrebné. Testy však môžu byť potrebné, ak váš lekár predpokladá, že je príčinou infekcie vrecka naplneného tekutinou (bursa) (ale toto je zriedkavé). Testy môžu byť tiež potrebné, ak diagnóza nie je jasná. Napríklad môže byť potrebné použiť röntgenové snímanie bedrového kĺbu alebo vyšetrenie MRI.

    Aké sú možnosti liečby pre väčší syndróm trochanterickej bolesti?

    Väčší syndróm trochanterickej bolesti sa zvyčajne vyrieši bez akejkoľvek špecifickej liečby. Avšak to často trvá niekoľko týždňov alebo viac a pre niektorých nešťastných ľudí, môže trvať mesiace alebo dokonca dlhšie.
    Znižovanie alebo vyhýbanie sa aktivite (napríklad behu alebo nadmernej chôdzi) na chvíľu môže pomôcť urýchliť zotavenie. Okrem toho môžu byť užitočné nasledujúce:

  • Na začiatku môže aplikácia ľadového balíčka (zabalená do uteráka) na 10-20 minút niekoľkokrát denne zlepšiť vaše symptómy.
  • Užívanie paracetamolu alebo nesteroidných protizápalových liekov (NSAID), ako je ibuprofen, môže pomôcť znížiť bolesť.
  • Strata hmotnosti. Ak máte nadváhu alebo obezitu, potom je pravdepodobné, že stratíte určitú telesnú hmotnosť.
  • Fyzioterapia sa často používa a často je veľmi účinná.
  • Injekcia steroidov a lokálneho anestetika. Ak vyššie uvedené opatrenia nepomáhajú, potom môže byť prospešná injekcia do bolestivého miesta.
  • Ak je stav ťažký alebo pretrvávajúci, môžete sa obrátiť na špecialistu, ktorý vám poradí s ďalším liekom.
  • Kĺbová (intra-artikulárna) injekcia steroidov

    Existuje silný dôkaz krátkodobého prínosu z injekcií peri-trochanterických kortikosteroidov až tri mesiace s najväčším účinkom po šiestich týždňoch; avšak dlhodobá bolesť je bežná. Perorchanterické kortikosteroidné injekcie môžu byť najužitočnejšie, ak sa používajú na úľavu od bolesti v krátkodobom horizonte, aby umožnili fyzioterapiu, ktorá zlepší dlhodobý výhľad (prognóza).

    Aký je výhľad väčšieho syndrómu bolesti trochanteru?

    Väčší syndróm trochanterickej bolesti je zvyčajne samolimitujúcim stavom a resolvuje u viac ako 90% ľudí s konzervatívnou liečbou, ako je odpočinok, analgézia, fyzioterapia a injekcia kortikosteroidov.
    Rizikové faktory pre horšie výsledky zahŕňajú horší profil symptómov, tj väčšiu intenzitu bolesti, dlhšie trvanie bolesti, väčšie obmedzenie pohybu a väčšiu stratu funkcie a starší vek.