Nižšie príznaky močových ciest u mužov

Pôvodný obsah: patient.info
Príznaky dolných močových ciest sú u starších mužov veľmi časté. Tieto príznaky môžu zahŕňať spomalenie toku moču a potrebu vstávať močom v noci. Existujú rôzne príčiny LUTS a liečba bude závisieť od príčiny. Niektorí muži dokonca rozhodnú, že nemajú liečbu, ak ich príznaky nie sú príliš obťažujúce a príčina nie je vážna.

Aké sú príznaky dolných močových ciest?

Systém produkcie moču sa dá rozdeliť na horný trakt (obličky a močovody) a spodný trakt (močový mechúr a močovod). Príznaky dolných močových ciest (LUTS) sú veľmi častým problémom, najmä u mužov starších ako 65 rokov. Môžu byť spôsobené rôznymi podmienkami.
LUTS sa zvyčajne delia na skladovanie moču (nazývaného tiež iritatívne) a vylučovanie (tiež nazývané obštrukčné) skupiny symptómov.

  • Symptómy vynechania zahŕňajú: slabý tok, váhavosť, prerušovaný tok a napätie pri močení.
  • Príznaky ukladania zahŕňajú: zvýšenú frekvenciu a naliehavosť močenia, nutkanie na inkontinenciu a potreba vstávať močom v noci.
  • Ďalšie príznaky môžu zahŕňať pocit potreby opätovného vylučovania moču po tom, čo ste práve vyprázdnili močový mechúr a driblovali moč po tom, ako ste boli na toalete.

    Aké sú príčiny príznakov dolných močových ciest?

    Existujú rôzne príčiny LUTS. Častejšie príčiny zahŕňajú:

  • Zväčšená prostatická žľaza. Prostata (tu označovaná ako prostata) sa nachádza okolo krku vášho močového mechúra. Keď sa toto zvýši, môže spôsobiť príznaky vyprázdňovania. Viac podrobností nájdete v samostatnej príbalovej informácii nazvanej Rozšírenie prostatickej žľazy.
  • Hyperaktívny močový mechúr. Keď muži (a ženy) starnú, je bežnejšie vyvinúť problémy s kontrolou močového mechúra. Váš močový mechúr môže byť tiež menej schopný uchovávať moč. To vedie k potrebe močiť častejšie a môže dokonca viesť k úniku moču (inkontinencia). Ďalšie podrobnosti nájdete v samostatnom letáku s názvom Syndróm hyperaktívneho mechúra.
  • Problémy s bilanciou vody. Ako ľudia starnú, je pre telo ťažšie znížiť množstvo moču, ktoré prechádzajú v noci. To vedie k potrebe močiť častejšie v noci. Preto môže byť vo veku 65 rokov a viac normálne močiť aspoň raz za noc.

  • Ďalšie príčiny LUTS zahŕňajú diabetes mellitus, infekcie močových ciest, kamene močového mechúra, rakovinu prostaty, rakovinu močového mechúra a neurologické stavy (napr. Roztrúsená skleróza).

    Aké testy sa bežne vykonávajú?

    Skúšky, ktoré môžete mať, sa líšia v závislosti od vašich príznakov.
    Váš lekár môže vyšetriť Vašu prostatu, aby zistil, aký je veľký. To sa deje vložením prsta do rúk do rúk, aby ste cítili chrbát prostaty. Veľkosť močového mechúra sa môže posúdiť vyšetrením brucha.
    Medzi najbežnejšie vykonané testy patria:

  • Test na meranie moču v moči, aby ste vylúčili infekciu močom alebo akúkoľvek krv v moči.
  • Krvný test glukózy na vylúčenie cukrovky
  • Môžu sa vykonať aj ďalšie krvné testy – napríklad na otestovanie funkcie obličiek a tiež PSA test. Tieto testy sa medzi jednotlivými prípadmi líšia.
    Možno vás bude požiadané, aby ste vyplnili tabuľku hlasitosti frekvencie moču, v ktorej budete vyzvaní, aby ste dokumentovali časy, ktoré ste preniesli močom, a tiež množstvo moču, ktoré ste prekročili.

    Ktoré liečebné postupy sú k dispozícii?

    Nasledujúce informácie, ktoré vám môžu pomôcť, môžete urobiť sami:

  • Znížte množstvo tekutiny, ktorú pijete. Nie je správne množstvo tekutiny na pitie, ale ak pijete príliš veľa, môžete často zlepšiť príznaky znížením príjmu tekutín.
  • Znížte pitie vo večerných hodinách. Ak máte nočné príznaky, mali by ste sa pokúsiť piť čo najskôr po štyroch hodinách.
  • Snažte sa predvídať časy, keď je pravdepodobné, že močenie a naliehavosť budú najviac nepohodlné a znížte množstvo, ktoré ste pili predtým. Napríklad, keď idete von, nepijte veľa 2-3 hodiny predtým, než vyjdete von. Celkové množstvo tekutiny však nesmiete znížiť na menej ako 1,5 litra každý deň.
  • Zvážte zmenu toho, čo pijete. Alkoholické, šumivé a nápoje obsahujúce kofeín môžu zhoršiť LUTS. Mali by ste ich prestať piť, aby ste zistili, či to zlepšuje vaše príznaky.
  • Ak ste fajčiar, zastavenie fajčenia môže výrazne zlepšiť vaše príznaky, pretože nikotín dráždi močový mechúr.
  • Snažte sa trénovať svoj močový mechúr. To znamená, že by ste sa mali pokúsiť udržať moč dlhšie, ak máte častú túžbu po močení. Ak je to možné, mali by ste sa pokúsiť postupne zvyšovať čas medzi návštevami toalety a tiež zvyšovať množstvo moču, ktoré prejdete zakaždým. Sval močového mechúra môže byť vycvičený tak, aby sa tým viac rozšíril.
  • Ak je problém s váhaním – pokúste sa uvoľniť, keď stoja za močom.
  • Ak je naliehavosť problém – vyskúšajte nejaké techniky rozptýlenia, ako sú dýchacie cvičenia a duševné triky (napríklad počítanie), aby ste z močového mechúra vyviedli myseľ.
  • cvičenia v panvovom dnu. To vám môže pomôcť udržať moč dlhšie a tiež bez nehôd. Ak sa pokúsite prerušiť tok moču, používate svaly panvového dna. Mali by ste sa pokúsiť utiahnuť tieto svaly asi 10 sekúnd, najmenej 10 krát denne.

  • Aké ďalšie spôsoby liečby sú k dispozícii?

    Liečba vašich LUTS bude závisieť od:

  • Základná príčina.
  • Koľko vaše príznaky vás obťažujú a zasahujú do kvality vášho života.
  • Napríklad, ak máte zväčšenú prostatu, môže vám byť ponúknutá liek na zmenšenie prostaty alebo operáciu na odstránenie časti prostaty. Rôzne operácie sa môžu vykonávať aj u mužov s inými príznakmi.
    Lieky môžu byť tiež účinné na zlepšenie symptómov hyperaktívneho močového mechúra a symptómov ukladania. Môžu tiež zlepšiť príznaky močenia v noci.
    Ak máte problémy s kontinenciou moču, môžete mať prospech z použitia malej trubice (katétra) na odvodnenie moču z močového mechúra. Mnoho mužov používa katétry len na vyprázdnenie ich mechúrov, takže nemajú stále katéter. Niektorí muži však môžu potrebovať dlhodobé katétre. Bude to s vami prerokované podrobnejšie od svojho lekára, ak máte pravdepodobnosť, že z toho budete mať prospech.
    Môžete sa obrátiť na špecialistu, najmä ak sa vaše symptómy nezlepšili niektorými z opatrení na svojpomoc alebo s niektorými liekmi. Môžete sa tiež obrátiť, ak potrebujete ďalšie testy.