Blesky, plaváky a halo

Pôvodný obsah: patient.info
Blesky a plaváky sú bežnými príznakmi, ktoré často postihujú normálne oči. Zvyčajne sa vyskytujú v dôsledku zmien, ktoré sa vyskytujú v želatínovej látke vo vnútri oka (čo sa nazýva sklovitý humor). Najčastejšie príčiny nepotrebujú žiadnu liečbu, nebránia vašim normálnym vizuálnym úlohám a majú tendenciu sa uspokojiť sami. Blesky a plaváky však môžu byť príležitostne varovné príznaky odtrhnutia sietnice alebo odlúčenia sietnice.

Haloes sú svetlé kruhy, ktoré sa zdajú byť obklopené zdrojom svetla. Sú tiež označované ako oslnenie. Sú častým príznakom, najmä u starších ľudí. Môžu byť nepríjemné a nepríjemné a môžu viesť k dočasnému oslňovaniu, čo môže mať vplyv najmä na jazdu v noci. Môžu byť niekedy znakom očných ochorení, ako je glaukóm.

Čo sú blesky?

Blesky sú nevysvetlené krátke svetlá viditeľné v jednom alebo oboch oči. Často sa vyskytujú na okrajoch videnia a sú pomerne bežné. Každý blesk, ktorý sa môže meniť od jasného svetla až po iskru, trvá rôzny čas. Doby blikania môžu trvať niekoľko mesiacov. Príznaky sú často najmarkantnejšie pri prechode zo svetla do temnej miestnosti.

Čo spôsobuje blikánie?

Blesky sú najčastejšie kvôli zmenám sklovitého humoru súvisiacim s vekom. Sklovitá humor je látka podobná želé, ktorá vyplňuje vnútro oka, medzi šošovkou a sietnicou. Sklovitá humorácia je obsiahnutá v jemnej membráne, ktorá je pripevnená k zadnej časti chrbta a šošovke vpredu.

Ako starneme, sklovcová humor sa zmenšuje a ako to môže urobiť, môže ťahať na sietnicu. To môže spôsobiť záblesky, pretože tiahnutie spúšťa nervy v sietnici a vysiela signály vidiacemu nervu (optickému nervu). Nakoniec sklená membrána má tendenciu vyťahovať sa zo sietnice, čo je stav nazývaný zadný sklovitý odtrh. Táto podmienka je sama osebe neškodná a v skutočnosti sa to stane skoro všetkým. Sklovca sa oddelí od sietnice u 75% ľudí vo veku nad 65 rokov a to je zvyčajne neškodné.
Blechy odlúpnutia sklovca sa môžu vyskytnúť v jednom alebo oboch očiach. Ak sa vyskytnú v oboch ociach, je to preto, lebo to isté sa deje v každom okom oddelene (ale pretože vaše oči sú zvyčajne veľmi podobné, nie je nepravdepodobné, že by sa vyskytli súčasne). Niekedy, keď sklovca ťahá na sietnicu, môže ju roztrhnúť, čo spôsobí slzenie sietnice alebo odtrhnutie sietnice. Avšak väčšina sklovitého oddelenia nepoškodzuje sietnicu.
Podmienky, ktoré ovplyvňujú sietnicu, môžu tiež spôsobiť blikanie. Tieto zahŕňajú diabetické očné ochorenie a kosáčikovitú chorobu. Opäť môžu ovplyvniť jedno alebo obe oči.
Blesky sa môžu týkať aj migrény. Niektorí ľudia s migrénou majú blikajúce svetlá. Zvyčajne sa pri migréne vyskytujú súčasne v oboch ociach. Môžu trvať až hodinu a majú tendenciu k zvýšeniu maxima pred vymiznutím a nahradením bolesti hlavy, ktorá je zvyčajne jednostranná a môže byť alebo nemusí byť závažná.
Syndróm Charlesa Bonneta je stav, ktorému trpia ľudia, zvyčajne starší ľudia, ktorých zrak sa zhoršuje. Mozog, zbavený skutočných vizuálnych informácií, môže namiesto toho robiť veci, najmä v podmienkach slabého svetla. Pacienti môžu niekedy vidieť záblesky, hoci častejšie vidia komplexné vizuálne obrazy, ako sú deti alebo zvieratá, ktoré môžu vyzerať veľmi reálne.

Môže blikať vážne?

Väčšina zábleskov je spôsobená zmenami sklovitého humoru, ktoré súvisia s vekom a sú neškodné. Príležitostne blikanie môže znamenať, že je sietnica vystavená riziku roztrhnutia alebo odtrhnutia. Zvyšujúce sa, pretrvávajúce alebo konštantné záblesky naznačujú silné ťahanie na sietnici a môžu znamenať, že máte riziko poškodenia sietnice. Blesky sprevádzané tieňom, ktorý prechádza nad vašou víziou, naznačuje oddelenie sietnice.
Podrobnejšie informácie nájdete v samostatnom letáku s názvom Detský retinál.
Niektorí ľudia sú vystavení väčšiemu riziku odlúčenia sietnice ako iní, vrátane tých, ktorí už mali druhého oka oddelenie sietnice, tých, ktorí majú zápalové ochorenie oka, ako je uveitída alebo degeneratívne stavy sietnice, tí, ktorí mali výrazné očné traumy alebo chirurgia a osoby s rodinnou anamnézou odlúčenia sietnice. Ľudia, ktorí sú mimoriadne krátkozraký (korekcia viac ako -6.00 d – váš optik môže povedať, čo je vaša korekcia) sú vo vyššom riziku, pretože ich oko má tendenciu byť dlhšie, takže sklovca je pravdepodobnejšie, že odtiahne ,

Čo sú plávače?

Plávače sú tvary (opacity) plávajúce v zornom poli. Môžu vyzerať ako škvrny, vlákna, pavúky alebo pavučiny. Pohybujú sa, keď pohnete oko a zdá sa, že ste sa odrazili, keď sa na ne pozeráte. Vnútri sa oko pohybujú skôr, než aby zostali pokojne. Majú tendenciu byť zreteľnejší, keď sa zobrazujú jasné objekty, napríklad modrá obloha.
Väčšina plovákov je tiež spôsobená zmenami sklovitého humoru. Najčastejšie je to kvôli normálnemu starnutiu oka, keď sa tvoria nepriehľadnosti v čírej želé a prechádza okolo. Tieto druhy plavákov nie sú spojené s blikaním alebo zmenšením vášho videnia a majú tendenciu postupovať postupne. Tiež majú tendenciu “usadiť sa” na dne oka, pod líniou zraku. Po chvíli ich zistíte menej nápadne. Sú častejšie u tých, ktorí sú krátkozraké, u tých, ktorí mali operáciu očí a u tých, ktorí majú ochorenie očí u diabetikov.
Plavidlá sa môžu vyskytnúť aj po oddelení zadného sklovca. V tomto prípade dôjde k náhlemu nárastu počtu plavákov. Môže sa vyskytnúť aj blikanie. Znova by nemala dôjsť k strate videnia a väčšina prípadov sa usadila bez toho, aby spôsobila akékoľvek problémy.
Krvácanie do sklovcovej humoru (krvácanie do sklovca) tiež povedie k tvorbe plovákov. Avšak v tomto prípade plováky predstavujú krv v želé. Ak krvácanie je závažné, potom môže byť ovplyvnené videnie. Ďalšie informácie o tomto ochorení nájdete v samostatnej písomnej informácii s názvom Krvácanie do sklovca (Vitreous Haemorrhage).
Plávače budú výsledkom akéhokoľvek vnútorného poškodenia zadnej časti oka. Steny sietnice a oddelenia sietnice tiež spôsobujú vzplanutie a tieto sa budú meniť podľa závažnosti v závislosti od závažnosti poškodenia.
Menej časté príčiny plavákov zahŕňajú zápal oka (zadná uveitída) a zriedkavejšie aj nádory postihujúce oko.

Sú plaváky vážne?

Plaváky zvyčajne nie sú vážne. Mali by ste sa však obrátiť na svojho lekára alebo optika alebo navštívte oddelenie A & E, ak sa vyskytne niektorá z nasledujúcich situácií:

  • Prídu náhle.
  • Existujú veľké množstvá.
  • Sú obzvlášť znepokojivé.
  • Sú spojené s ďalšími očnými príznakmi, ako sú bolesť, silné bolesti hlavy, zmeny videnia, šedé tiene vo vašom zraku alebo s novým návalom bleskov.
  • V minulosti ste mali odtrhnutie sietnice, mali nedávne zranenie očí alebo chirurgiu očí, máte ďalšie očné stavy ovplyvňujúce sietnicu alebo máte veľmi krátku vzdialenosť (krátkozrakosť).
  • Už máte videnie iba z jedného oka kvôli predchádzajúcej situácii a objavíte akékoľvek nové príznaky vo vašej vízii.
  • Čo sú to halo?

    Halo sú dúhové farebné krúžky okolo svetiel alebo jasných objektov. Zvyčajne sa vyskytujú, pretože vo vrstvách oka je dodatočná voda. Najčastejšou a najdôležitejšou príčinou je akútny glaukóm. Ak máte glaukóm, máte zvýšený tlak v oku. Toto je veľmi bolestivý stav, ktorý môže ohroziť tvoju zrak, ak nebudete liečený rýchlo. Iná príčina – chronický glaukóm – prichádza tichšie a nie je bolestivá.
    Mnoho ďalších podmienok môže spôsobiť, že máte skúsenosti s halo. Patria sem zalievanie alebo slzotvorné oči, nadmerné používanie kontaktných šošoviek, šedý zákal a opacity v sklovitom humore. Niektoré predpisované lieky môžu tiež spôsobiť, že vidíte haló, vrátane digoxínu a chloroquínu.

    Sú vážne vážky?

    Pretože haló môže byť znakom zvýšeného tlaku vo vašom oku (glaukóm), potom je dôležité, aby ste sa stretli so svojím lekárom alebo optikom, ak vyvíjate perzistentné haló. Je tiež dôležité, aby ste nevádzali v podmienkach, ktoré by mohli ovplyvniť vaše videnie – napríklad pri jazde v noci. Ak máte pochybnosti o vašej spôsobilosti riadiť sa, je vašou povinnosťou hovoriť s DVLA, ktorý vám poradí.

    Kto vyvíja blesky, plávače a halo?

    Väčšina ľudí si príležitostne všimne plavákov, pretože v sklovci sú často malé opacity a kryštály. Vzhľadom na to, že výraznejšie plaváky a záblesky sú väčšinou spôsobené stavmi, ktoré sa vyskytujú prirodzene v starších očiach, väčšina ľudí, ktorí ich zažili, je starších ako 60 rokov, aj keď príležitostné plaváky nie sú nezvyčajné u ľudí vo veku 40-tych a 50-ročných.
    Deti a mladí dospelí môžu tiež zaznamenať záchvaty, pľuzgiere a halo, najmä ak došlo k traume alebo operácii oka alebo ak majú iné existujúce ochorenie očí. Tieto môžu zahŕňať zápalové ochorenia oka, ako je uveitída, a stavy, ktoré môžu ovplyvniť sietnicu ako kosáčikovitú chorobu a formu retinopatie, ktorá môže postihnúť veľmi predčasne narodené deti.

    Kedy by som sa mal obávať zábleskov, plavákov alebo halo?

    Mali by ste hľadať naliehavú radu o plovákoch a zábleskoch, ak sú veľmi výrazné alebo náhle v nástupe. Mali by ste tiež hľadať naliehavú radu, ak sú spojené s bolesťou alebo zmenami vo vašom zraku, či sa vyskytujú oba flóry a záblesky. Vždy by ste mali vyhľadávať radu, ak vyvíjate perzistentné halo. Mali by ste sa poradiť o akýchkoľvek nových príznakoch, aj keď menej závažné, ak ste predtým stratili zrak v jednom z vašich očí, aby vaše nové príznaky ovplyvnili vaše jediné fungujúce oko.
    Prvým portom hovoru, v závislosti od závažnosti a načasovania vašich príznakov, môže byť váš optik, operácia GP alebo oddelenie A & E. Väčšina optikov vie skontrolovať tlaky vo vašich očiach, aby vylúčili glaukóm. Mnohí budú mať vybavenie, ktoré im umožní plne preskúmať zadnú časť oka pre znaky poškodenia sietnice. Toto zariadenie (nazývané štrbinová lampa) je k dispozícii aj v oddeleniach A & E. Väčšina lekárov nemá štepové lampy, ale váš praktický lekár vám bude môcť povedať, či vaše príznaky naznačujú, že musíte byť videný optikom alebo v A & E.